Trifle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1362
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 200 ml białego wina Osborne Sherry Abocado Medium
- 100 g galaretki owocowej do dekoracji
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 gotowy biszkopt
- Galaretka:
- 400 ml wody
- 150 g wiśni z kompotu bez pestek
- 160 g galaretki wiśniowej
- 25 g truskawek
- 3 łyżki cukru
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, obrać z szypułek pokroić na połówki i przełożyć do dużej szklanej miski. Do truskawek dodać wiśnie z kompotu.
Przygotować galaretkę: zagotować wodę z cukrem na średnim ogniu i wsypać do tego galaretkę wiśniową. Składniki dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do miski z owocami. Całość wstawić do zamrażalnika do czasu, aż galaretka zakrzepnie, po czym wyciągnąć ją z zamrażalnika.
Następnie na to nałożyć gotowy biszkopt i skropić go białym winem. Całość odstawić na 30 minut i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie śmietanę ubić mikserem z cukrem na sztywna pianę i przełożyć ją na całość. Wszystko udekorować galaretką owocową, wstawić do lodówki na 30 minut, a po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.
Przygotować galaretkę: zagotować wodę z cukrem na średnim ogniu i wsypać do tego galaretkę wiśniową. Składniki dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać do miski z owocami. Całość wstawić do zamrażalnika do czasu, aż galaretka zakrzepnie, po czym wyciągnąć ją z zamrażalnika.
Następnie na to nałożyć gotowy biszkopt i skropić go białym winem. Całość odstawić na 30 minut i trzymać w temperaturze pokojowej. Po tym czasie śmietanę ubić mikserem z cukrem na sztywna pianę i przełożyć ją na całość. Wszystko udekorować galaretką owocową, wstawić do lodówki na 30 minut, a po tym czasie wyciągnąć i podawać do spożycia.
Komentarze (0)