Tortas de aceite
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4026
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 1 łyżeczka mielonych nasion anyżu
- 1 łyżeczka drobno tartej skórki pomarańczowej
- 0,5 łyżeczki olejku anyżowego
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru do posypania ciasta
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem trzcinowym, sezamem, mielonym anyżem, tartą skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać drożdże instant, wlać letnią wodę, olejek anyżowy i z całości zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odwinąć z foli, podzielić na równe kawałki, podsypać cukrem i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Brakuje oleju a jest on nawet w nazwie