Tortas de aceite

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4026
Tortas de aceite
fot. Alfonsofvazquez / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 łyżeczka mielonych nasion anyżu
  • 1 łyżeczka drobno tartej skórki pomarańczowej
  • 0,5 łyżeczki olejku anyżowego
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru do posypania ciasta

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem trzcinowym, sezamem, mielonym anyżem, tartą skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać drożdże instant, wlać letnią wodę, olejek anyżowy i z całości zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie odwinąć z foli, podzielić na równe kawałki, podsypać cukrem i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz.

Komentarze (1)

Brakuje oleju a jest on nawet w nazwie