Tohax

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 779
Tohax
fot. Abdullaev (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 g suchych aktywnych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki sezamu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Glazura:
  • 3 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Drożdże przesypać do rondla, zalać je letnią woda i rozpuścić je dobrze mieszając. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego rozpuszczone wcześniej drożdże, wsypać sezam i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, a po wyrobieniu przełożyć je do odpowiednich okrągłych foremek i potem kieliszkiem ugnieść w tym środki. Następnie przygotować glazurę: mleko wymieszać z cukrem pudrem w kubku i pędzelkiem wysmarować ciasto w foremkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)