Tohax
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 779
Składniki:
- Ciasto:
- 25 g suchych aktywnych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki sezamu
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Glazura:
- 3 łyżki mleka 2%
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do rondla, zalać je letnią woda i rozpuścić je dobrze mieszając. Mąkę przesypać do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Wlać do tego rozpuszczone wcześniej drożdże, wsypać sezam i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić ręcznie, a po wyrobieniu przełożyć je do odpowiednich okrągłych foremek i potem kieliszkiem ugnieść w tym środki. Następnie przygotować glazurę: mleko wymieszać z cukrem pudrem w kubku i pędzelkiem wysmarować ciasto w foremkach. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)