Thoran

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 712
Thoran
fot. Ramesh NG / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki startego świeżego kokosa
  • 3 suszone liście curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 0,5 szklanki wody
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odsączyć z wody, odciąć z niej końcówki i pokroić na małe kawałki. Kapustę białą posiekać drobno. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie rozgrzać w rondlu olej i dodać do niego nasiona gorczycy i kminku. Oba te składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną pękać. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej szalotkę z czosnkiem i smażyć do ich zeszklenia. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili i suszone liście curry, po czym dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Następnie dodać do tego pokrojoną kapustę, fasolkę szparagową i startego kokosa. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż fasolka szparagowa zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.

Komentarze (0)