Thoran
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 712
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki startego świeżego kokosa
- 3 suszone liście curry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 zielona papryczka chili
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki nasion gorczycy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki kminku
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- 0,5 szklanki wody
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową dokładnie umyć, odsączyć z wody, odciąć z niej końcówki i pokroić na małe kawałki. Kapustę białą posiekać drobno. Papryczkę zieloną chili pozbawić nasion i pokroić ją drobno. Szalotkę z czosnkiem obrać ze skóry i drobno posiekać. Następnie rozgrzać w rondlu olej i dodać do niego nasiona gorczycy i kminku. Oba te składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną pękać. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej szalotkę z czosnkiem i smażyć do ich zeszklenia. Wtedy dodać do tego pokrojoną papryczkę chili i suszone liście curry, po czym dokładnie wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Następnie dodać do tego pokrojoną kapustę, fasolkę szparagową i startego kokosa. Całość zalać wodą, doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do chwili, aż fasolka szparagowa zmięknie. Wtedy ściągnąć z ognia i lekko przestudzić.
Komentarze (0)