Thepla
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 542
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka liści kozieradki
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki mąki z soczewicy
- 0,5 szklanki mąki sorgo
- 0,5 szklanki mąki jaglanej
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- Opcjonalnie:
- 200 g jogurtu greckiego
- 200 g sosu chutney z mango
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: liście kozieradki umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Wsypać do tego wszystkie rodzaje mąki, przyprawy, wlać olej, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Placki smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Dobrze smakują podawane z jogurtem i sosem chutney z mango.
Dobrze smakują podawane z jogurtem i sosem chutney z mango.
Komentarze (0)