Thepla

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 542
Thepla
fot. Rocky231293 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka liści kozieradki
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mąki z soczewicy
  • 0,5 szklanki mąki sorgo
  • 0,5 szklanki mąki jaglanej
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • Opcjonalnie:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 200 g sosu chutney z mango

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: liście kozieradki umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki do miski. Wsypać do tego wszystkie rodzaje mąki, przyprawy, wlać olej, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Następnie rozwałkować je na grubość 3 mm i przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu. Placki smażyć na rumiany kolor, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Dobrze smakują podawane z jogurtem i sosem chutney z mango.

Komentarze (0)