Tetrazzini

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1500
Tetrazzini
fot. CityMama (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 100 g zielonego groszku w zalewie
  • 40 g tartego sera Gouda
  • 20 g pieczarek
  • 20 g mielonych migdałów
  • 3 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki masła
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej kolendry i lekko przyrumienić z obu stron na rozgrzanym maśle na patelni. Do przyrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je razem z mięsem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.

Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, wrzucić na wrzątek makaron spaghetti i gotować do jego miękkości. Wtedy ściągnąć go z ognia, odcedzić i wymieszać ze smażonym mięsem oraz pieczarkami. Dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek.

Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać tartym serem żółtym, mielonymi migdałami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.

Gotową potrawę podawać na ciepło.

Komentarze (0)