Tetrazzini
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1602
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 40 g tartego sera Gouda
- 20 g pieczarek
- 20 g mielonych migdałów
- 3 piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, oczyścić z błony i pokroić w cienkie plastry. Groszek zielony osączyć z zalewy. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej kolendry i lekko przyrumienić z obu stron na rozgrzanym maśle na patelni. Do przyrumienionego mięsa dodać pokrojone wcześniej pieczarki i smażyć je razem z mięsem przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z ognia.
Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, wrzucić na wrzątek makaron spaghetti i gotować do jego miękkości. Wtedy ściągnąć go z ognia, odcedzić i wymieszać ze smażonym mięsem oraz pieczarkami. Dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek.
Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać tartym serem żółtym, mielonymi migdałami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.
Gotową potrawę podawać na ciepło.
Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, wrzucić na wrzątek makaron spaghetti i gotować do jego miękkości. Wtedy ściągnąć go z ognia, odcedzić i wymieszać ze smażonym mięsem oraz pieczarkami. Dodać do tego odcedzony z zalewy zielony groszek.
Wszystko przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania, posypać tartym serem żółtym, mielonymi migdałami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec do chwili, aż ser całkowicie się roztopi. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.
Gotową potrawę podawać na ciepło.
Komentarze (0)