Taganu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1407
Składniki:
- 500 g makaronu rigatoni
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g wędzonego sera owczego
- 150 g tartego sera pecorino
- 8 jaj
- 3 kromki chleba bez skórek
- 2 łyżki oleju
- 2 żabki czosnku
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ser wędzony owczy rozdrobnić na małe kawałeczki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć ją chlebem bez skórki. Makaron rigatoni przełożyć do rondla, zalać go 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkość, odcedzić i dodać do formy z chlebem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na makaron z chlebem, po czym składniki posypać pokrojonym wcześniej wędzonym serem owczym. Bulion zmieszać ze szczyptą szafranu i przelać go do składników w formie. Następnie dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plastry. Pozostałe jajka wbić do miski, dodać do nich mielony cynamon, tarty ser pecorino, posiekana natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Zalać tym całość w formie do pieczenia, a na to nałożyć pokrojone ugotowane jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)