Taganu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1407
Taganu
fot. Chuck Falzone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g makaronu rigatoni
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g wędzonego sera owczego
  • 150 g tartego sera pecorino
  • 8 jaj
  • 3 kromki chleba bez skórek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Ser wędzony owczy rozdrobnić na małe kawałeczki. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć ją chlebem bez skórki. Makaron rigatoni przełożyć do rondla, zalać go 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkość, odcedzić i dodać do formy z chlebem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na makaron z chlebem, po czym składniki posypać pokrojonym wcześniej wędzonym serem owczym. Bulion zmieszać ze szczyptą szafranu i przelać go do składników w formie. Następnie dwa jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić obrać ze skorupek i pokroić w cienkie plastry. Pozostałe jajka wbić do miski, dodać do nich mielony cynamon, tarty ser pecorino, posiekana natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie roztrzepać widelcem. Zalać tym całość w formie do pieczenia, a na to nałożyć pokrojone ugotowane jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)