Szałtanosy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2962
Szałtanosy
fot. Sklathill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 120 ml letniej wody
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 3 l słodkiego mleka
  • 3 l kwaśnego mleka
  • 4 jajka
  • Do namaczania:
  • 1 opakowanie śmietany kremówki

Opis przygotowania:

Mleko słodkie i kwaśne zmieszać ze sobą i gotować, aż powstanie twaróg. Powstały twaróg przecedzić i wycisnąć przez ściereczkę. Wbić do niego 4 jajka, dobrze wymieszać i uformować ręką małe kuleczki.

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 2 jajkami, szczyptą soli i odrobiną wody. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu rozwałkować, wyciąć kubkiem krążki i nałożyć kulki. Ciasto zlepić i wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch - wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na talerz. Stopić masło na patelni, dodać do niego bułkę tartą i polać nim szałtanosy. W osobnej miseczce podać śmietanę do namaczania.

Komentarze (1)

szałtanosy... ciekawe. Co tu ukrywać spektakularnie to to nie wygląda, ciekawe jak smakuje ta cała potrawa tygodnia ;]