Szałtanosy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3104
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 120 ml letniej wody
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- Farsz:
- 3 l słodkiego mleka
- 3 l kwaśnego mleka
- 4 jajka
- Do namaczania:
- 1 opakowanie śmietany kremówki
Opis przygotowania:
Mleko słodkie i kwaśne zmieszać ze sobą i gotować, aż powstanie twaróg. Powstały twaróg przecedzić i wycisnąć przez ściereczkę. Wbić do niego 4 jajka, dobrze wymieszać i uformować ręką małe kuleczki.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 2 jajkami, szczyptą soli i odrobiną wody. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu rozwałkować, wyciąć kubkiem krążki i nałożyć kulki. Ciasto zlepić i wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch - wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na talerz. Stopić masło na patelni, dodać do niego bułkę tartą i polać nim szałtanosy. W osobnej miseczce podać śmietanę do namaczania.
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z 2 jajkami, szczyptą soli i odrobiną wody. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Po wyrobieniu rozwałkować, wyciąć kubkiem krążki i nałożyć kulki. Ciasto zlepić i wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch - wyjmować łyżką cedzakową i przekładać na talerz. Stopić masło na patelni, dodać do niego bułkę tartą i polać nim szałtanosy. W osobnej miseczce podać śmietanę do namaczania.
Komentarze (1)
szałtanosy... ciekawe. Co tu ukrywać spektakularnie to to nie wygląda, ciekawe jak smakuje ta cała potrawa tygodnia ;]