Szałgam
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1753
Składniki:
- 500 g rzepy
- 125 g słodkiej papryki
- 75 g marchwi
- 100 g cebuli
- 50 g cebulki aromatycznej
- 75 g czosnku
- 50 g octu 3%
- 1 łyżka cukru
- 25 g oleju
- natka zielonej pietruszki
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rzepę, marchew umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i cebulkę aromatyczną obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, zalać octem, olejem, posypać cukrem, solą , pieprzem i dobrze wymieszać. Pokroić drobno natkę pietruszki, selera, dodać do całości, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podajemy na zimno.
Komentarze (0)