Szałgam

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1753

Składniki:

  • 500 g rzepy
  • 125 g słodkiej papryki
  • 75 g marchwi
  • 100 g cebuli
  • 50 g cebulki aromatycznej
  • 75 g czosnku
  • 50 g octu 3%
  • 1 łyżka cukru
  • 25 g oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Rzepę, marchew umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę i cebulkę aromatyczną obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie warzywa przełożyć do salaterki, zalać octem, olejem, posypać cukrem, solą , pieprzem i dobrze wymieszać. Pokroić drobno natkę pietruszki, selera, dodać do całości, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut. Podajemy na zimno.

Komentarze (0)