Szakszuka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1096
Szakszuka
fot. Gilabrand / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 800 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 8 jaj
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty chili
  • sol
  • pieprz
  • chleb żytni
  • Sałatka:
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 g kiełków fasoli mung
  • 3 liście sałaty

Opis przygotowania:

Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę i dobrze wymieszać. Do smażonych na patelni składników wlać pomidory z puszki i dodać do tego czerwoną pastę chili. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wbić do tego jajka i wszystko dusić do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia.

Przygotować sałatkę: liście sałaty wyłożyć na talerz. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i całość posypać kiełkami fasoli mung. Wszystko oprószyć szczyptą soli i podawać razem z potrawą oraz chlebem żytnim.

Komentarze (0)