Szakszuka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1187
Składniki:
- 800 g pomidorów z puszki bez skórek
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 8 jaj
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka czerwonej pasty chili
- sol
- pieprz
- chleb żytni
- Sałatka:
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 g kiełków fasoli mung
- 3 liście sałaty
Opis przygotowania:
Cebule obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Następnie rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać osączoną z zalewy kukurydzę i dobrze wymieszać. Do smażonych na patelni składników wlać pomidory z puszki i dodać do tego czerwoną pastę chili. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie wbić do tego jajka i wszystko dusić do czasu, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia.
Przygotować sałatkę: liście sałaty wyłożyć na talerz. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i całość posypać kiełkami fasoli mung. Wszystko oprószyć szczyptą soli i podawać razem z potrawą oraz chlebem żytnim.
Przygotować sałatkę: liście sałaty wyłożyć na talerz. Dodać do tego pomidorki koktajlowe i całość posypać kiełkami fasoli mung. Wszystko oprószyć szczyptą soli i podawać razem z potrawą oraz chlebem żytnim.
Komentarze (0)