Sutarfeni
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 686
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka wody różanej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Następnie do kolejnego rondla wlać 0,5 szklanki wody, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wymieszać i wsypać do tego suszony szafran i mielony kardamon. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na zmniejszonym już ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym makaron na talerzu. Wszystko skropić wodą różaną i podawać do spożycia.
Komentarze (0)