Sutarfeni

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 505

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka wody różanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta suszonego szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Następnie do kolejnego rondla wlać 0,5 szklanki wody, wsypać cukier i gotować na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Wtedy wymieszać i wsypać do tego suszony szafran i mielony kardamon. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na zmniejszonym już ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym makaron na talerzu. Wszystko skropić wodą różaną i podawać do spożycia.

Komentarze (0)