Struffoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 934
Struffoli
fot. Steve-081 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
  • 0,5 szklanki kolorowego maczku cukierniczego
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać masło, tartą skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na małe równe kawałki, po czym uformować z nich kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć na sicie z oleju i przełożyć na talerz. Następnie wszystko polać miodem lipowym i posypać maczkiem cukierniczym.

Komentarze (0)