Struffoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1012
Składniki:
- 0,5 szklanki płynnego miodu lipowego
- 0,5 szklanki kolorowego maczku cukierniczego
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnice i wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Do wymieszanych składników wbić jajka, dodać masło, tartą skórkę cytrynową i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na małe równe kawałki, po czym uformować z nich kulki i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z każdej strony na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia, osaczyć na sicie z oleju i przełożyć na talerz. Następnie wszystko polać miodem lipowym i posypać maczkiem cukierniczym.
Komentarze (0)