Stigghiola

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1000
Stigghiola
fot. Pequod76 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 15-20 m naturalnych jelit baranich
  • 4 cienkie pory
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 pęczek zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Jelita baranie bardzo dokładnie wymoczyć i umyć w letniej, lekko osolonej wodzie. Potem rozłożyć je na stolnicy i osuszyć. Następnie pory umyć i osączyć z wody. Na osuszone pory nałożyć natkę zielonej pietruszki, świeży tymianek oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Całość zawinąć szczelnie jelitami baranimi, oprószyć szczyptą soli, mielonym pieprzem i położyć na rozpalonym grillu. Wszystko grillować z każdej strony na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z grilla, polać sokiem z cytryny i podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)