Stigghiola
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1133
Składniki:
- 15-20 m naturalnych jelit baranich
- 4 cienkie pory
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 pęczek zielonej natki pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Jelita baranie bardzo dokładnie wymoczyć i umyć w letniej, lekko osolonej wodzie. Potem rozłożyć je na stolnicy i osuszyć. Następnie pory umyć i osączyć z wody. Na osuszone pory nałożyć natkę zielonej pietruszki, świeży tymianek oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Całość zawinąć szczelnie jelitami baranimi, oprószyć szczyptą soli, mielonym pieprzem i położyć na rozpalonym grillu. Wszystko grillować z każdej strony na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z grilla, polać sokiem z cytryny i podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)