Sharbat

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1807
Sharbat
fot. nasir khan saikat / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 szklanki przegotowanej, cieplej wody
  • 4 plastry ze świeżego ananasa
  • 3 łyżki miodu lipowego
  • 3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętych limonek
  • 3 łyżki wody różanej
  • 2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej

Opis przygotowania:

Nasiona szałwii hiszpańskiej opłukać pod bieżącą wodą, przesypać je do dzbanka i zalać ciepłą, przegotowaną wodą. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie plastry świeżego ananasa zmiksować mikserem i dodać je do składników w dzbanku. Wlać do tego sok ze świeżo wyciśniętych limonek, miód i wodę różaną. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką, przelać do małych kieliszków i schłodzić w lodówce.

Komentarze (0)