Shakshuka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1051
Składniki:
- 4 jajka
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 czerwona papryka
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz mielony czarny
- szczypta pieprzu cayenne
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz czerwoną paprykę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, pieprzu cayenne oraz kminkiem i mieloną papryką chili. Smażyć przez 7 minut na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wbić do tego jajka i wszystko dusić pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować natką selera i podawać z plackami tortilli.
Komentarze (0)