Shakshuka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 964
Shakshuka
fot. Myriam M. J. Rondeau / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 czerwona papryka
  • natka selera do dekoracji
  • sól
  • pieprz mielony czarny
  • szczypta pieprzu cayenne

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Pomidory również pokroić w kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej pomidory oraz czerwoną paprykę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, pieprzu cayenne oraz kminkiem i mieloną papryką chili. Smażyć przez 7 minut na średnim ogniu. Potem do smażonych składników dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wbić do tego jajka i wszystko dusić pod przykryciem do chwili, aż jajka się zetną. Wtedy całość ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, udekorować natką selera i podawać z plackami tortilli.

Komentarze (0)