Sarmale
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1622
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g ryżu
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 cebule
- 2 łyżki białego sera twarogowego
- 1 główka kapusty białej na gołąbki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 l wrzącej wody
- pęczek zielonego koperku
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę podzielić na liście, przełożyć je do rondla z wrzącą wodą i blanszować przez 5 minut. Po tym czasie liście wyciągnąć z wody i przełożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować. Marchew obrać ze skory i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach do miski. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie jedną z pokrojonych wcześniej cebul zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła na patelni (drugą pozostawić do okraszenia potrawy) i dodać do niej startą marchew. Oba składniki wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać mięso mielone, doprawić je do smaku szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy całość ściągnąć z ognia i wymieszać z odparowanym ryżem. Wymieszane składniki przełożyć łyżką na liście kapusty i zawinąć ręcznie, aby nie wystawały. Zawinięte składniki przełożyć do większego rondla, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem przez 40 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru bulionu i wyłożyć je na talerz. Stopić 1 łyżką masła na rozgrzanej patelni, zeszklić na nim pozostałą cebule i okrasić nią potrawę. Gotową posypać pokrojonym drobno koperkiem i serem twarogowym.
Komentarze (0)