Saganaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 194
Saganaki
fot. closari (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g sera graviera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ser pokroić w plastry o grubości 1 cm i opłukać go pod bieżącą wodą. Po opłukaniu oprószyć go mąką oraz szczyptą soli z obu stron i przełożyć na rozgrzaną mocno oliwę na patelni. Ser smażyć z obu stron na rumiany kolor,na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, posypać natką zielonej pietruszki i skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny

0 komenatrzy