Sabich

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1718
Sabich
fot. Gilabrand (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 2 chlebki pita
  • 2 cebule
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki hummusu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Jaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych jajek dodać pastę tahini, natkę zielonej pietruszki oraz hummus, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć 2 łyżkami wody, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i rozkroić. Następnie bakłażany obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu bakłażany ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i włożyć do rozciętych chlebków pita. Dodać do tego pokrojona wcześniej cebulę oraz wszystkie wymieszane składniki z miski.

Komentarze (0)