Sabich
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1718
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 bakłażany
- 2 chlebki pita
- 2 cebule
- 2 łyżki pasty tahini
- 2 łyżki hummusu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Jaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skorupek i pokroić drobno do miski. Do pokrojonych jajek dodać pastę tahini, natkę zielonej pietruszki oraz hummus, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać. Cebule obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć 2 łyżkami wody, wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika i rozkroić. Następnie bakłażany obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim i zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zrumienieniu bakłażany ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i włożyć do rozciętych chlebków pita. Dodać do tego pokrojona wcześniej cebulę oraz wszystkie wymieszane składniki z miski.
Komentarze (0)