Rempeyek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1610
Składniki:
- 300 g mąki ryżowej
- 200 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 50 g suszonych krewetek
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Suszone krewetki posiekać drobno i przesypać na stolnicę. Wsypać do nich mąkę, szczyptę soli, suszoną kolendrą i dokładnie wymieszać. Do wymieszanych składników wlać mleko kokosowe i wyrobić gładkie ciasto. Dodać do tego łuskane orzeszki ziemne i całość jeszcze raz dokładnie wyrobić, po czym uformować z tego ręcznie małe placki i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)