Rasmalai

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 117
Rasmalai
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 l mleka 3%
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 l wody
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonych pistacji
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta szafranu

Opis przygotowania:

1 l mleka przelać do garnka z grubym dnem i zagotować go na średnim ogniu. Następnie do gotującego się mleka wlać sok z cytryny, dobrze wymieszać i gotować do chwili, aż mleko zacznie się warzyć tworząc serwatkę. Wtedy ściągnąć z ognia i przecedzić przez gazę. Przecedzoną serwatkę trzymać przez 30 minut, aby woda całkowicie z niej ściekła. Po tym czasie do rondla wlać 1 l wody, wsypać do niego 1 szklankę cukru i razem zagotować na średnim ogniu. Do przecedzonej serwatki dodać mielone pistacje, migdały i uformować z tego małe kulki ręcznie. Kulki wrzucamy je do zagotowanej wcześniej wody z cukrem i gotujemy je przez około 10 minut, po czym wyciągnąć je łyżka cedzakową i wyłożyć do miski. Pozostały 1 l mleka wymieszać z 1 szklanką cukru, szczyptą szafranu, mielonego kardamonu i zalać tym kulki w misce.

0 komenatrzy