Qurabiya
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1748
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 150 g tłuczonych pistacji
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka jaj
- 1 szklanka mielonych migdałów
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, mleko, dodać żółtka i masło Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i szklanką wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wysmarowany papier do pieczenia na blasze do pieczenia, po czym posypać wszystko tłuczonymi pistacjami. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)