Qurabiya

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1748
Qurabiya
fot. Alborz Fallah (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • Ciasto:
  • 150 g tłuczonych pistacji
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj
  • 1 szklanka mielonych migdałów
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem pudrem i mielonymi migdałami. Do wymieszanych składników wlać ekstrakt waniliowy, mleko, dodać żółtka i masło Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i szklanką wyciąć w nim krążki. Przełożyć je na wysmarowany papier do pieczenia na blasze do pieczenia, po czym posypać wszystko tłuczonymi pistacjami. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)