Qistibi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1622
Qistibi
fot. Qweasdqwe (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu
  • Ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: kaszę jaglaną przemielić młynkiem na mąkę i przesypać ją do rondla. Wsypać do niej mąkę pszenną, szczyptę soli, cukier, wbić jajko i zalać mlekiem. Następnie całość roztrzepać trzepaczką i przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko wysmarować masłem, polać miodem i złożyć na pół.

Komentarze (0)