Puttu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1140
Puttu
fot. Mathew Jibin (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 500 g mąki ryżowej
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z wiórkami kokosowymi, solą i curry. Następnie stopniowo wlać do tego letnią wodę i opuszkami palców mieszać do czasu, aż powstaną bryłki. Wtedy całość przełożyć łyżeczką do rurki bambusowej lub specjalnego naczynia do puttu i dobrze wszystko docisnąć do siebie. Rurkę przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody całość gotować przez 5-8 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z sita i za pomocą małego kieliszka oraz patyczka wypchnąć zawartość z rurki na talerz.

Komentarze (0)