Puttu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1140
Składniki:
- 500 g mąki ryżowej
- 200 g wiórek kokosowych
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Mąkę ryżową przesypać do miski i wymieszać ją z wiórkami kokosowymi, solą i curry. Następnie stopniowo wlać do tego letnią wodę i opuszkami palców mieszać do czasu, aż powstaną bryłki. Wtedy całość przełożyć łyżeczką do rurki bambusowej lub specjalnego naczynia do puttu i dobrze wszystko docisnąć do siebie. Rurkę przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody całość gotować przez 5-8 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wyciągnąć z sita i za pomocą małego kieliszka oraz patyczka wypchnąć zawartość z rurki na talerz.
Komentarze (0)