Potatonik
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 942
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 2 łyżki orzechów pekan
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie ziemniaki umyć, obrać je razem z cebulą ze skóry i zetrzeć do jednej miski na drobnej tarce jarzynowej. Do startych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, olej, wsypać mąkę, wbić jajka, po czym całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę orzechami pekan oraz bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)