Potatonik

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 942
Potatonik
fot. Glory Foods / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki orzechów pekan
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą w kubku i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie ziemniaki umyć, obrać je razem z cebulą ze skóry i zetrzeć do jednej miski na drobnej tarce jarzynowej. Do startych składników wlać roztarte wcześniej drożdże, olej, wsypać mąkę, wbić jajka, po czym całość doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę orzechami pekan oraz bułką tartą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)