Półksiężyce
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1888
Składniki:
- 25 dag mąki
- 15 dag masła lub margaryny
- 8 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- jajko
- cukier kryształ do posypania
Opis przygotowania:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, wymieszaj z cukrem pudrem i żółtkami, zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm, powykrawaj ciastka foremką w kształcie półksiężyca, ułóż na blasze w pewnych odstępach, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp cukrem kryształem i upiecz w gorącym piekarniku.
Komentarze (0)