Półksiężyce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1888

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 8 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • jajko
  • cukier kryształ do posypania

Opis przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, wymieszaj z cukrem pudrem i żółtkami, zagnieć szybko ciasto i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut. Następnie rozwałkuj na grubość 0,5 cm, powykrawaj ciastka foremką w kształcie półksiężyca, ułóż na blasze w pewnych odstępach, posmaruj rozmąconym jajkiem, posyp cukrem kryształem i upiecz w gorącym piekarniku.

Autor: plateau

Komentarze (0)