Pljeskavica

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2819
Pljeskavica
fot. Biso (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 400 g karkówki wieprzowej bez kości
  • 400 g białej fasoli w zalewie
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 zielone papryki chili
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • zielony koperek
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać fasolę białą wraz z zalewą, po czym wlać do tego 2 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy, wsypać majeranek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszać, zagotować na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Paprykę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki i skropić olejem. Mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i również skropić olejem z obu stron. Następnie oba składniki przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości. Upieczone mięso z papryką ściągnąć z rusztu dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.

Komentarze (0)