Pljeskavica
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2819
Składniki:
- 400 g karkówki wieprzowej bez kości
- 400 g białej fasoli w zalewie
- 6 ziemniaków
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 zielone papryki chili
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- zielony koperek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać fasolę białą wraz z zalewą, po czym wlać do tego 2 szklanki wody, dodać przecier pomidorowy, wsypać majeranek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie wymieszać, zagotować na średnim ogniu i wyłożyć na talerz. Paprykę chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki i skropić olejem. Mięso podzielić na porcje, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i również skropić olejem z obu stron. Następnie oba składniki przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości. Upieczone mięso z papryką ściągnąć z rusztu dodać do składników na talerzu. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić w słomkę i zrumienić w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Zrumienione osączyć z tłuszczu, oprószyć szczyptą soli i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)