Pindjur
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2516
Składniki:
- 250 g ostrej czerwonej papryki
- 150 g czosnku
- 4 łyżki oleju
- 3 kg czerwonej słodkiej papryki
- 2 łyżki cukru
- 1,5 kg bakłażana
- 1,5 kg pomidorów
- 1 l wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonej natki zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę słodką, ostrą i bakłażana przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić warzywa do rozgrzanego piekarnika i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pomidory ponacinać w górnej części, sparzyć je wrzątkiem, po czym obrać je ze skóry, a sam miąższ pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, zmiksowane wcześniej warzywa oraz suszoną natkę zielonej pietruszki. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty, a po tym czasie doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, mielonymi nasionami kolendry i dusić jeszcze przez 15 minut. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)