Pindjur

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2407
Pindjur
fot. Off-shell / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 250 g ostrej czerwonej papryki
  • 150 g czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 kg czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 kg bakłażana
  • 1,5 kg pomidorów
  • 1 l wrzącej wody
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonej natki zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę słodką, ostrą i bakłażana przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić warzywa do rozgrzanego piekarnika i piec je do miękkości. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, obrać ze skóry, usunąć nasiona i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Pomidory ponacinać w górnej części, sparzyć je wrzątkiem, po czym obrać je ze skóry, a sam miąższ pokroić na małe kawałki. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, zmiksowane wcześniej warzywa oraz suszoną natkę zielonej pietruszki. Całość dusić pod przykryciem przez 2 minuty, a po tym czasie doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, mielonymi nasionami kolendry i dusić jeszcze przez 15 minut. Gotowa potrawę ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)