Pasulj
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2568
Składniki:
- 250 g białej fasoli Jaś
- 20 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 żółte papryczki chili do dekoracji
- 2 peta kiełbasy toruńskiej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skory i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry. Boczek pokroić w drobną kostkę. Fasolę przesypać do rondla, zalać ją 1l bulionu i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu zagotować na średnim ogniu. Następnie pokrojony boczek oraz kiełbasę lekko przyrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Do zrumienionych składników wlać olej, po czym i dodać do tego pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażone składniki posypać suszoną kolendrą, dokładnie wymieszać i smażyć do chwili, aż cebula z czosnkiem się zeszkli. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do gotowanej fasoli w bulionie. Dodać do tego dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i przecier pomidorowy. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pierzu, wymieszać i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, wlać do tego śmietanę, ponownie doprawić przyprawami jeśli trzeba, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i udekorować papryczką chili.
Komentarze (0)