Paomo

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1215
Paomo
fot. Pravit (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 300 g jagnięciny bez kości
  • 2 chlebki pita
  • 2 marchewki
  • 2 główki marynowanego czosnku
  • 2 łyżki pasty chili
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Marchew umyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Chlebki pita pokruszyć na małe kawałki. Mięso podzielić na porcje. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na średnim ogniu. Po przyrumienionego mięsa dodać pokrojoną marchew, po czym całość zalać bulionem warzywnym i sosem sojowym. Wszystko postawić na ogniu i gotować do miękkości mięsa. W czasie gotowania składników na wierzch rondla nałożyć sito i przesypać na nie pokruszone chlebki pita. Całość nakryć pokrywką i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać chlebkami pita. Gotowa potrawę podawać z marynowanym czosnkiem i pastą chili.

Komentarze (0)