Pandoro
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g rozpuszczonego masła
- 15 g drożdży
- 4 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki rumu ciemnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki letniego mleka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz letnim mlekiem, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, po czym przelać do miski. Wsypać do tego pozostałą mąkę, cukier, wlać roztopione masło, rum, ekstrakt waniliowy, wsypać szczyptę soli, wbić jajka i całość mikserem przez 10 minut. Zmiksowane składniki nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą czekoladową polać przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)