Pandoro

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2182
Pandoro
fot. chConanil / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • 15 g drożdży
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki rumu ciemnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki oraz letnim mlekiem, odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, po czym przelać do miski. Wsypać do tego pozostałą mąkę, cukier, wlać roztopione masło, rum, ekstrakt waniliowy, wsypać szczyptę soli, wbić jajka i całość mikserem przez 10 minut. Zmiksowane składniki nakryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą czekoladową polać przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia czekolady. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)