Panacotta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 6810
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g cukru
- 6 łyżek soku porzeczkowego
- 1 l mleka
- 4 łyżki żelatyny w proszku
- 1 laska esencji waniliowej
- 1 skorka z cytryny
- bita śmietana w spraju
- kilka listków mięty
Opis przygotowania:
Do dużego garnka wlać śmietanę, wymieszać z mlekiem (0,5 szklanki zostawić do namoczenia żelatyny), następnie dodać do tego umytą i pokrojoną drobno skórkę z cytryny i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, nakryć pokrywką i odstawić na 1 godzinę do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w mleku i poczekać, aż napęcznieje. Ostygłe mleko ze śmietaną postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie ściągnąć z ognia, wlać namoczoną żelatynę, dodać cukier i esencję waniliową. Całość dobrze ubić na sztywną masę, przelać do foremek i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Zastygnięta panacottę wyciągnąć z lodówki, wyłożyć na talerz, na środek wycisnąć bitą śmietanę i udekorować listkami mięty. Wszystko zalać sokiem porzeczkowym.
Komentarze (0)