Pain au chocolat
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1776
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 250 g gorzkiej czekolady
- 10 g rodzynek
- 2 białka jajek
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym wysmarować letnią wodą i pokroić w trójkąty o równych bokach 15 cm. Następnie czekoladę gorzką pokroić w plastry i przełożyć je na namoczone ciasto. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)