Pain au chocolat

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1605
Pain au chocolat
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 10 g rodzynek
  • 2 białka jajek
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Ciasto francuskie rozmrozić, po czym wysmarować letnią wodą i pokroić w trójkąty o równych bokach 15 cm. Następnie czekoladę gorzką pokroić w plastry i przełożyć je na namoczone ciasto. Całość posypać sparzonymi wcześniej rodzynkami i zawinąć w rulony. Zawinięte rulony wysmarować białkiem jajka i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)