Ozdobne niedźwiadki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2963
Składniki:
- 100 masy marcepanowej
- 50 dag cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kakao
- czerwony barwnik spożywczy
- 1/2 łyżeczki białka
- polewa czekoladowa
- Do dekoracji:
- 600 g polewy czekoladowej
- 50 g białej kuwertury
- 1 opakowanie białych serduszek czekoladowych
Opis przygotowania:
Masę marcepanową zagnieść z przesianym cukrem pudrem. Cukier rozpuścić w małej ilości wody na na wielkim ogniu. Z 50 g marcepanu zagniecionego z cukrem pudrem uformować kulę. Plecy niedźwiadka lekko wymodelować rozpłaszczyć dłonią 34 g marcepanu i przesiać na wierzch kakao, dobrze zagniatać aż bryła nabierze jednolitego koloru. Rozpłaszczyć 3 g marcepanu i polać odrobiną czerwonego barwnika. Zagniatać masę aż będzie delikatnie różowa. Oddzielić 32 g brązowego marcepanu i uformować po 2 kule o wadze 6,8 g z kul uformować walce i ściąć końce. Z krótszych walców będą ramiona z dłuższych nogi. Z 15 g jasnego marcepanu uformować kulę z jednej strony wymodelować kształt pyszczka. Uformować 2 kule każda z 3 g ciemnego marcepanu lekko spłaszczyć wyżłobić uszy. Zrobić 2 małe kuleczki z ciemnego marcepanu i przykleić w miejsce nosa. Z różowego marcepanu uformować kulę i wymodelować serce. W otwory na oczy wycisnąć za pomocą rożka glazurę z jajka. Źrenice i pazury wycisnąć z drugiego rożka napełnionego polewą czekoladową. I posadzić na torcie.
Komentarze (0)