Oreja

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2651
Oreja
fot. deramaenrama / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 200 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 2 ucha wieprzowe
  • 2 ziemniaki
  • 2 kawałki ciasta drożdżowego
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej czerwonej papryki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ucha wieprzowe dokładnie umyć i oskrobać skrobakiem. Pokroić je w podłużne, cienkie paski, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Fasolę czerwoną oraz kukurydzę osączyć z zalewy, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Zrumienione dodać do usmażonego wcześniej mięsa mięsa. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, osączyć z wody, pokroić jak na frytki, wrzucić do nowego, rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Całość oprószyć szczyptą soli, mielonej papryki i podawać razem z kawałkiem ciasta drożdżowego.

Komentarze (0)