Omuraisu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1547
Omuraisu
fot. Opponent (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 6 jaj
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 szklanki ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, potem pokroić w drobną kostkę, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej wcześniej marchwi w misce. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do składników w misce. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Po usmażeniu mięso osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do składników w misce. Wszystko skropić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać na rozgrzany pozostały olej na patelni. Jajka smażyć do chwili, aż się zetną, wtedy nałożyć na nie składniki z miski i dobrze zawinąć, po czym smażyć jeszcze przez 30 sekund na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w cienkie paski czerwoną papryka, natką zielonej pietruszki i polać pikantnym keczupem.

Komentarze (0)