Omuraisu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1547
Składniki:
- 6 jaj
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 szklanki ryżu
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 marchewki
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 1 czerwona papryka
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, potem pokroić w drobną kostkę, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do ugotowanej wcześniej marchwi w misce. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i dodać do składników w misce. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i smażyć je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni do miękkości. Po usmażeniu mięso osączyć z nadmiaru tłuszczu i dodać do składników w misce. Wszystko skropić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Następnie jajka wbić do kubka, roztrzepać je widelcem i przelać na rozgrzany pozostały olej na patelni. Jajka smażyć do chwili, aż się zetną, wtedy nałożyć na nie składniki z miski i dobrze zawinąć, po czym smażyć jeszcze przez 30 sekund na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę udekorować pokrojoną w cienkie paski czerwoną papryka, natką zielonej pietruszki i polać pikantnym keczupem.
Komentarze (0)