Oatcakes

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1849
Oatcakes
fot. Goose (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 200 g wędzonego boczku w plastrach
  • 100 g tartego parmezanu
  • Ciasto:
  • 250 ml mleka 2%
  • 100 g mąki razowej
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: płatki owsiane zmielić młynkiem na drobną mąkę i wymieszać je z mąką pszenną oraz razową w misce. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko oraz olej, wsypać szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietany. Zmiksowane składniki przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie nałożyć na to plastry wędzonego boczku, całość posypać tartym parmezanem i zwinąć w rulony.

Komentarze (0)