Nurungji
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 2344
Składniki:
- 250 g ryżu krótkoziarnistego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego odparowany wcześniej ryż. Dobrze ucisnąć go łyżką, aby utworzył placek o grubości 5 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ryż ściągnąć z patelni, wyłożyć go na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)