Nurungji

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2344
Nurungji
fot. AilinParsa (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 250 g ryżu krótkoziarnistego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Następnie rozgrzać olej sezamowy na patelni i dodać do niego odparowany wcześniej ryż. Dobrze ucisnąć go łyżką, aby utworzył placek o grubości 5 mm i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ryż ściągnąć z patelni, wyłożyć go na talerz i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)