Mustacciuoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 942

Składniki:

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • Ciasto:
  • 500 mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, migdałami, kakao, mielonym cynamonem i goździkami. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać miód, ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać kandyzowaną skórkę cytrynową oraz pomarańczową, po czym znów wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Całość rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w tym kształty w formie rombów o wymiarach 4 x 4 cm. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu i polać nią upieczone kawałki ciasta. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)