Mustacciuoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1072
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- Ciasto:
- 500 mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 3 jajka
- 2 szklanki mielonych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1,5 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, migdałami, kakao, mielonym cynamonem i goździkami. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać miód, ekstrakt waniliowy i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać kandyzowaną skórkę cytrynową oraz pomarańczową, po czym znów wszystko dokładnie wyrobić ręcznie. Całość rozwałkować na grubość 1 cm i wyciąć w tym kształty w formie rombów o wymiarach 4 x 4 cm. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, rozpuścić ją na płynna masę na małym ogniu i polać nią upieczone kawałki ciasta. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)