Mussaka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2499

Składniki:

  • 25 dag pomidorów (mrożonych)
  • 15 dag makaronu (kolanka lub krajanka)
  • 15 dag cebuli
  • mąka
  • tłuszcz
  • 20 dag wieprzowiny bez kości
  • 10 dag parówek
  • 100 ml mleka
  • 1-2 jajka
  • natka pietruszki
  • 5 dag sera żółtego
  • sól, pieprz i papryka mielona do smaku
  • tłuszcz do naczynia

Opis przygotowania:

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Makaron włóż do wrzącej osolonej wody, ugotuj na półmiękko, odcedź, przepłucz zimną wodą, odsącz. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w plastry, posyp mąką, usmaż. Mięso umyj, zmiel, podsmaż na tłuszczu. Makaron ułóż w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przełóż go obranymi z osłonki i pokrojonymi w plastry parówkami, pomidorami, cebulą, przesypując jednocześnie mięsem i przyprawami, zalej mlekiem wymieszanym z jajkami i posiekaną natką pietruszki, posyp startym serem i upiecz.

Autor: plateau

Komentarze (2)

Dlaczego to sie nazywa mussaka skoro nie ma z nia nic wspolnego?