Mussaka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2499
Składniki:
- 25 dag pomidorów (mrożonych)
- 15 dag makaronu (kolanka lub krajanka)
- 15 dag cebuli
- mąka
- tłuszcz
- 20 dag wieprzowiny bez kości
- 10 dag parówek
- 100 ml mleka
- 1-2 jajka
- natka pietruszki
- 5 dag sera żółtego
- sól, pieprz i papryka mielona do smaku
- tłuszcz do naczynia
Opis przygotowania:
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w plastry. Makaron włóż do wrzącej osolonej wody, ugotuj na półmiękko, odcedź, przepłucz zimną wodą, odsącz. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w plastry, posyp mąką, usmaż. Mięso umyj, zmiel, podsmaż na tłuszczu. Makaron ułóż w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przełóż go obranymi z osłonki i pokrojonymi w plastry parówkami, pomidorami, cebulą, przesypując jednocześnie mięsem i przyprawami, zalej mlekiem wymieszanym z jajkami i posiekaną natką pietruszki, posyp startym serem i upiecz.
Komentarze (2)
Dlaczego to sie nazywa mussaka skoro nie ma z nia nic wspolnego?
No właśnie.