Musakhan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1904
Musakhan
fot. Kokaly / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 9 cebul
  • 6 ćwiartek z kurczaka
  • 6 chlebków pita
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 2 łyżki przyprawy sumak
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Ćwiartki z kurczaka przełożyć do dużego rondla i oprószyć je szczyptą soli, mielonym cynamonem oraz pieprzem. Następnie składniki zalać wodą, aby mięso nie wystawało, dodać do nich jedną pokrojoną wcześniej cebulę i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć je z gotowanego wywaru i przełożyć na talerz. Oliwę wlać do kolejnego rondla, dodać do niej pozostałą cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Do zeszklonej cebuli wsypać przyprawę sumak, szczyptę soli i wlać 0,5 szklanki wywaru z gotowanego kurczaka. Składniki z cebulą wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i odcedzić z nadmiaru tłuszczu na sicie. Chlebki pita przełożyć na blachę do pieczenia i położyć na nie ugotowane ćwiartki z kurczaka. Na mięso wyłożyć osączoną z tłuszczu. Całość posypać orzeszkami pinii, wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 185 stopni i piec od 15-20 minut. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.

Komentarze (0)