Muhammara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1829
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 1,5 łyżki melasy, syropu z granatów
- 1,5 łyżeczki czerwonej pasty chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 szklanki tłuczonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki bułki tartej
- sól
- garść świeżej mięty
Opis przygotowania:
Paprykę oraz miętę umyć i osączyć z wody. Paprykę przekroić na połowy, usunąć z niej nasiona i przełożyć ją do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 175 stopni. Paprykę piec do miękkości, po czym wyciągnąć ją z piekarnika i przełożyć do miksera. Do papryki w mikserze wsypać bułkę tartą, tłuczone orzechy włoskie, mielony kminek i dodać do tego obrany ze skóry czosnek. Wlać do tego sok z cytryny, oliwę z oliwek, dodać pastę chili i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować łuskanymi orzechami włoskimi i świeżą miętą. Gotowe danie można podawać z chlebem lub pitą.
Komentarze (0)