Mufletta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 834
Składniki:
- 250 g suszonych moreli
- 250 g suszonych ananasów
- 4 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Suszone morele oraz ananasy sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone owoce pokroić drobno nożem na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do niej letnie mleko i olej. Całość dobrze rozmieszać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany tak, aby nie było grudek, po czym chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować je z jednej strony miodem lipowym i posypać suszonymi owocami. Wszystko dobrze zawinąć i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do niej letnie mleko i olej. Całość dobrze rozmieszać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany tak, aby nie było grudek, po czym chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować je z jednej strony miodem lipowym i posypać suszonymi owocami. Wszystko dobrze zawinąć i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)