Mufletta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 834
Mufletta
fot. Gilabrand (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 250 g suszonych moreli
  • 250 g suszonych ananasów
  • 4 łyżki płynnego miodu lipowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Suszone morele oraz ananasy sparzyć wrzącą wodą na sicie i osączyć z jej nadmiaru. Sparzone owoce pokroić drobno nożem na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do niej letnie mleko i olej. Całość dobrze rozmieszać trzepaczką na konsystencję gęstej śmietany tak, aby nie było grudek, po czym chochelką przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.

Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, a gotowe ściągnąć z patelni i lekko przestudzić. Po przestudzeniu wysmarować je z jednej strony miodem lipowym i posypać suszonymi owocami. Wszystko dobrze zawinąć i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)