Mombar
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1383
Składniki:
- 700 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g ryżu
- 50 g mąki pszennej
- 15 m naturalnych jelit wieprzowych (1 opakowanie)
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli (do mięsa mielonego)
- 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- sól
- natka zielonek pietruszki
- olej do głębokiego smażenia.
Opis przygotowania:
Jelita wieprzowe zalać 1 l letniej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego mielony pieprz, ziele angielskie, kolendrę i kardamon. Następnie wlać do tego olej i wsypać mąkę. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z mielonym mięsem oraz przyprawami w misce. Osączone z wody jelita wieprzowe nałożyć na nadziewarkę do kiełbas lub maszynkę do robienia kiełbasy i napchać je wymieszanymi składnikami. Nadziane jelita przeplatać co 20 cm. Po nadzianiu całość włożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nic nie wystawało i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)