Mombar

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1383
Mombar
fot. Mkevy (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g ryżu
  • 50 g mąki pszennej
  • 15 m naturalnych jelit wieprzowych (1 opakowanie)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli (do mięsa mielonego)
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • natka zielonek pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia.

Opis przygotowania:

Jelita wieprzowe zalać 1 l letniej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu odcedzić na sicie. Mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego mielony pieprz, ziele angielskie, kolendrę i kardamon. Następnie wlać do tego olej i wsypać mąkę. Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i wymieszać go z mielonym mięsem oraz przyprawami w misce. Osączone z wody jelita wieprzowe nałożyć na nadziewarkę do kiełbas lub maszynkę do robienia kiełbasy i napchać je wymieszanymi składnikami. Nadziane jelita przeplatać co 20 cm. Po nadzianiu całość włożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nic nie wystawało i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z oleju, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)