Mchadi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3683
Składniki:
- 300 g białego sera twarogowego koziego
- pęczek szczypiorku
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 3 szklanki białej mąki kukurydzianej
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 szklanki białego sera twarogowego
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ser twarogowy pokroić w cienkie plastry i dodać do szczypiorku.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać pokruszony drobno biały ser twarogowy i całość zalać letnią wodą. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić i uformować z nich łyżką małe placki Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać razem z twarogiem kozim.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać pokruszony drobno biały ser twarogowy i całość zalać letnią wodą. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić i uformować z nich łyżką małe placki Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać razem z twarogiem kozim.
Komentarze (0)