Mchadi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3413
Mchadi
fot. Georgian Recipes (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 300 g białego sera twarogowego koziego
  • pęczek szczypiorku
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki białej mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 szklanki białego sera twarogowego
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Ser twarogowy pokroić w cienkie plastry i dodać do szczypiorku.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać pokruszony drobno biały ser twarogowy i całość zalać letnią wodą. Następnie składniki w misce dobrze wyrobić i uformować z nich łyżką małe placki Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać razem z twarogiem kozim.

Komentarze (0)