Małdrzyki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1229
Małdrzyki
fot. David Berkowitz / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 20 g truskawek
  • 4 listki świeżej mięty
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Ciasto:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, wbić do tego jajka, wsypać cukier oraz mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie utrzeć łyżką na jednolitą masę. Po utarciu przełożyć na rozgrzany olej na patelni, formując kształt placków i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody truskawkami i listkami świeżej mięty oraz śmietaną kremówką i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)