Małdrzyki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1229
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 20 g truskawek
- 4 listki świeżej mięty
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru pudru
- Ciasto:
- 500 g białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: twaróg przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, przełożyć do miski, wbić do tego jajka, wsypać cukier oraz mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i całość dokładnie utrzeć łyżką na jednolitą masę. Po utarciu przełożyć na rozgrzany olej na patelni, formując kształt placków i smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody truskawkami i listkami świeżej mięty oraz śmietaną kremówką i posypać cukrem pudrem.
Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość. Wszystko udekorować umytymi i osączonymi z wody truskawkami i listkami świeżej mięty oraz śmietaną kremówką i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)