Malawach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2617

Składniki:

  • 2 łyżki masła do smażenia ciasta
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Sos czerwony:
  • 3 pomidory
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały
  • Sos zielony:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczka mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na małe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie rozwałkowane kawałki przełożyć na rozgrzane masło na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos czerwony: pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pomidorów. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i rozetrzeć tłuczkiem na jednolitą masę. Roztarte składniki przełożyć do miseczki i dodać do ciasta na talerzu.

Przygotować sos zielony: paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion, pokroić drobno i przełożyć razem do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą garam masala oraz mieloną kolendrą, skropić oliwą z oliwek i dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Po roztarciu przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.

Komentarze (0)