Malawach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2617
Składniki:
- 2 łyżki masła do smażenia ciasta
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Sos czerwony:
- 3 pomidory
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały
- Sos zielony:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 zielona papryka chili
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczka mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę, wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na małe kawałki i rozwałkować na grubość 3 mm. Następnie rozwałkowane kawałki przełożyć na rozgrzane masło na patelni i smażyć je na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, po czym usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos czerwony: pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pomidorów. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i rozetrzeć tłuczkiem na jednolitą masę. Roztarte składniki przełożyć do miseczki i dodać do ciasta na talerzu.
Przygotować sos zielony: paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion, pokroić drobno i przełożyć razem do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą garam masala oraz mieloną kolendrą, skropić oliwą z oliwek i dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Po roztarciu przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.
Przygotować sos czerwony: pomidory pokroić w drobną kostkę i przełożyć do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pomidorów. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i rozetrzeć tłuczkiem na jednolitą masę. Roztarte składniki przełożyć do miseczki i dodać do ciasta na talerzu.
Przygotować sos zielony: paprykę czerwoną oraz zieloną pozbawić nasion, pokroić drobno i przełożyć razem do moździerza. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonej papryki. Następnie awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić drobno i dodać do składników w moździerzu. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, przyprawą garam masala oraz mieloną kolendrą, skropić oliwą z oliwek i dokładnie rozetrzeć tłuczkiem. Po roztarciu przełożyć do małej miseczki i dodać do potrawy.
Komentarze (0)