Lomo saltado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3596
Składniki:
- 400 g łopatki wołowej bez kości
- 4 łyżki oleju
- 2 duże ziemniaki
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szklanka ryżu
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć go na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do zrumienionych ziemniaków. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry mięso oraz pomidora. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić ją drobno i dodać do składników. Całość skropić sosem sojowym, octem balsamicznym, doprawić do smaku pieprzem, po czym dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)