Lomo saltado

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3596
Lomo saltado
fot. HugoMon / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 szklanka ryżu
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć go na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i lekko je zrumienić na rozgrzanym oleju na patelni. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do zrumienionych ziemniaków. Następnie dodać do tego pokrojone w plastry mięso oraz pomidora. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić ją drobno i dodać do składników. Całość skropić sosem sojowym, octem balsamicznym, doprawić do smaku pieprzem, po czym dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy składniki zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)