Lepet
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 717
Składniki:
- 650 ml mleka kokosowego
- 400 g kleistego ryżu
- 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
- 8 liści bananowca
- 2 łyżki tartego kokosa
- 2 szklanki wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż i orzeszki ziemne przełożyć razem do jednego rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby składniki nie wystawały i moczyć je przez 2 godziny. Po namoczeniu odcedzić, zalać je mlekiem kokosowym, wsypać do nich tartego kokosa i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i lekko przestudzić, a następnie przełożyć na liście bananowca. Całość dobrze zawinąć, związać tasiemką, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody wszystko gotować przez 25 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)