Lepet

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 536
Lepet
fot. Midori (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 650 ml mleka kokosowego
  • 400 g kleistego ryżu
  • 100 g łuskanych orzeszków ziemnych
  • 8 liści bananowca
  • 2 łyżki tartego kokosa
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • sól

Opis przygotowania:

Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż i orzeszki ziemne przełożyć razem do jednego rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby składniki nie wystawały i moczyć je przez 2 godziny. Po namoczeniu odcedzić, zalać je mlekiem kokosowym, wsypać do nich tartego kokosa i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i lekko przestudzić, a następnie przełożyć na liście bananowca. Całość dobrze zawinąć, związać tasiemką, przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody wszystko gotować przez 25 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)