Lancashire hotpot
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1694
Składniki:
- 500 g jagnięciny bez kości
- 100 g masła
- 2 cebule
- 2 nerki jagnięce
- 2 marchewki
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 liście laurowe
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
- pieprz mielony czarny
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Jagnięcinę oraz nerki pokroić na małe kawałki. Cebule i ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Kapustę białą pokroić na małe kawałki. Następnie pokrojone wcześniej mięso (ale bez nerek), oprószyć mąką, mielonym majerankiem, szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je zrumienić na rozgrzanym mocno maśle w rondlu. Do smażonego mięsa dodać pokrojoną cebule i smażyć ją razem z mięsem do chwili, aż cebula się zeszkli. Następnie składniki ściągnąć z ognia. Dodać do tego pokrojone nerki, liście laurowe i całość zalać sosem Worcestershire oraz wodą. Woda powinna zakrywać tylko mięso. Następnie składniki w rondlu posypać pokrojoną kapustą i marchewką, a na wierzch wyłożyć plastry ziemniaków (warzywa te nie powinna pokrywać woda). Wszystko oprószyć niewielką ilością soli, nakryć pokrywką i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec do miękkości. Gotową potrawę wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekała.
Komentarze (0)