Kugelhopf
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1703
Składniki:
- 50 g drożdży
- 6 jaj
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 4 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 9,5 szklanki roztopionego masła
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem pudrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Rodzynki sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Dwie szklanki mąki zmieszać z solą oraz rozpuszczonym masłem i miksować mikserem. W tym czasie wbijać do tego po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Następnie wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, wsypać pozostałe 2 szklanki mąki i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowane składniki nakryć sucha ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętej masy wsypać sparzone rodzynki, mielone migdały i orzechy. Całość dokładnie wymieszać ręcznie i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 350°C i piec na zloty kolor.
Komentarze (0)